Repsam

lördag 30 augusti 2008

30/08. Det är inte skönt att sova länge

Denna natten sov jag 6 timmar i sträck. Eftersom jag fortfarande tar många naps på dagen känner jag mig helt övertrött av 6 timmar. I natt blir sista natten utan motivation och disciplin sen kör jag igång och ska försöka klara en vecka med alla krafter jag överhuvudtaget kan hitta!

fredag 29 augusti 2008

Framtidsutsikter för projektet!

Jag har ännu inte lyckats förmå kroppen till att vilja vara vaken om nätterna utan är oftast icke produktiv eller försover mig. Steve Pavlina, som är den främste inspiratören för mig, (se http://www.stevepavlina.com/blog/2005/10/polyphasic-sleep/) lyckades hålla igång metoden i en veckan och sen därefter började det rulla på bra. Jag har som bäst lyckats hålla 3 dagar i sträck. Detta kan vara orsaken till att min kropp inte ändrat sig till att vara pigg även på nätterna.

Denna veckan har jag inte satsa speciellt hårt. jag har inte motiverat mig och jag har inte läst reglerna. Allt i syfte till att "vila upp mig" till nästa vecka som ser ut att bli sista veckan jag försöker anpassa mig till denna metoden.
Då kommer jag ha många bra förutsättningar och jag kommer också motivera mig enormt och satsa riktigt hårt för att få fram en extrem vilja/disciplin och motivation.

Lyckas jag inte med den veckan kommer jag gå över till att hitta en rytm som
involverar 1.5h eller 3h sömn per natt samt 3-5 naps.

29/08- Vaken 10 timmar i sträck.

Eftersom jag ändå förstört så mycket av rytmen så kände jag att det inte gjort något om jag fortsatte. Så på kvällen så jag var igång och festade till 05:30. Alltså var jag igång 10 timmar i sträck(sedan 19:30) vilket är första gången på 7 veckor! Vid 01:00-02:00 var det som värst men ändå helt hanterbart. 05:30 var det inga problem att hålla sig vaken men hjärnan fungerade inte speciellt bra, 5/10 kanske. Sen vid 9:00-10;00 tiden på morgonen var det svårt för mig att hålla mig vaken eller ens lyckas läsa en bok, men strax efter 10 tiden kom jag igång igen och det fungerade bra. Resten av dagen har jag gått tillbaka och tagit naps som vanligt och hoppas återställa lite av rytmen.

28/08 – Fick sova mitt på en golfbana

Dagen den 28de inbjöd till att ta en powernap vid 14:00 tiden i ett stort tält mitt på en golfbana där det hela tiden passerade en massa människor. Blev heller inge bra… Nästa nap blev vid 19:30 tiden på hotellet och det gick rätt bra då rummet var tämligen utrymt med människor.

27/08 - Svårt att sova vid resa

Natten den 27te sov jag 3 timmar i sträck. Powernapen på tåget upp till Sthlm vid 14 tiden blev dålig på grund av allt ljud. Nästa powernapp var i ett rum med 5 andra personer så den var dömd att misslyckas även den. Sen bestämde vi att jag fick sova i köket på natten för att inte störa de andra 5 på rummet med mina larm. Det blev ingen större hit heller. Tog en dålig powernapp och var rejält yr därefter. Sen somnade jag djupt och sov 4.5 h i sträck.

onsdag 27 augusti 2008

27/08. Kroppens automatiska klocka

Det var längesen jag tog motivationsrunder och jag försöker klara det hela lite ”freeride” nu, men det fungerar inte helt och hållet. 01:00 vaknade jag, men ville dra mig lite till, så jag somnade. Sen vaknade jag 04:00 igen. Det här tycker jag är sjukt intressant och visar verkligen på effekten av metoden. Kroppen behöver inte sova mycket mer än 3 timmar numera!

27-29/08 (ons-fre) kommer är jag i Stockholm frö att stödja drömresan (Christos Masters), ett projekt som ska samla in pengar för att ta svårt sjuka barn till disneyland. Då kommer jag tyvärr inte att ha någon möjlighet att uppdatera bloggen. Men det kommer så klart en bra uppdatering om hur det gick sen!

26/08. Produktiv dag.

Dagen gick bra rakt igenom och jag hade mycket energi rakt igenom. Det är det som är det bästa med Polyphasic sleep, jag blir i princip aldrig trött på dagen och energi finns det i massor!
På natten jobbade jag fram till 04:00, men blev sängen för lockande och jag försov mig till 07:00.

måndag 25 augusti 2008

25/08 - lägesrapport

Natten var det okej jobb fram till 04:00, sen var stereon för lågt ställd och jag försov mig till 07:00.
Så senaste veckan har inte fungerat så jättebra där jag försovit mig en hel del gånger. Jag snittade totalt 4.1 timmars sömn per dag. Många nätter har jag heller inte orkat att göra något vettigt. Men nu känner jag dock att jag fungerar ännu bättre om dagarna och att powernapsen verkligen ger mig extra energi och kraft när ljuset skiner. Men på nätterna är det fortfarande kämpa som gäller. Där tror jag att jag har börjat tappa motivation och kraft. Jag räknade med att det skulle ta en vecka, kanske 2 veckor att lyckas anpassa mig. Men nu är jag uppe i snart 7 veckor och jag är fortfarande inte där. Detta är sista veckan jag jobbar heltid (läs 60h) på firman så rutinerna kommer att kunna förbättras nästa månad.

söndag 24 augusti 2008

24/08 – Hur fungerar egentligen kroppen?

Inatt blev ytterligare en miss, med ett gammal gammalt problem. Jag ställde klockan på 22:35 och gick och la mig vad jag trodde var 22:15, men mitt sista mejl, som jag vet skickade långt innan jag gick och la mig, skickades vid 22:28. Alltså måste jag ha gått och lagt mig 23:15 och ställt larmet på 22:35 (23 timmar och 20 minuter senare.) varvid larmet inte väckte mig. Istället väckte min rumskamrat mig 03:30 när han kom hem, så jag försov mig alltså 4.5h.

Min senaste tankeställning har rört hur kroppen/hjärnan faktiskt fungerar. Oavsett hur det går på natten är jag (i 95% av fallen) helt fullt fungerande på dagen. Men det är nästan varje natt jag endast fungerar på 7/10. Så om jag nu verkligen har brist på sömn torde jag vara trött på dagen också. Eftersom jag inte är det ser jag tröttheten (försämringen i prestationsförmåga) på natten som ett symptom av att kroppen är inställ på att ”man ska vara trött/sova på natten”. Men nu är klockan 04:27 och jag är mitt i denna ”man ska vara trött/sova period” och fungerar 10/10.
Så man kanske får ändra detta tankesätt till att kroppen fortfarande säger, oavsett hur mycket jag har sovit, att ”man ska ha sovit under natten”. Detta gör att jag återigen funderar på att i stort fortsätta med polyphasic sleep, men att jag sover 1.5h (=en sömnrytm) vid den svåraste perioden på natten (04:00-05:30).