Repsam

lördag 19 juli 2008

Ingen mer produktivitet inte

Det blev inte mycket plugg sen jag hade vaknat 02:55. Istället blev jag bara tröttare och tröttare och bestämde mig för att ta en ny nap snart igen då det knappt var uthärdligt att vara vaken.

Jag sov till 03:32. Efter det vaknade jag återigen upp i ett kasst tillstånd. Prestationsförmågan var kanske 3/10 och kroppen ville bara somna. Således blev det inget plugg nu heller utan mest aktivteter för att hålla mig vaken, bl.a. en promenad på ca en timme.

08:00-08:20 fick jag äntligen sova igen. Denna gång bara 20 minuter för att se om det skulle bli någon skillnad. Det blev det inte och jag var fortsatt skittrött.

08:45-09:15 sov jag igen – det var bara för jobbigt att tvinga sig att vara vaken. Denna gång testade jag 30 minuter istället, men det hjälpte föga även det. Nu har det gått 20 minuter sen jag vaknade och jag ligger kanske på 5/10 i prestationsförmåga och även nu är det ett kämpa för att inte somna.

Nu när jag sitter och skriver denna blogg går ögonen ihop då och då och man får koncentrera sig för att inte texten på skärmen ska bli suddig. Precis som tidigare dagar förväntar jag mig dock att jag snart börjar övergå till att fungera som vanligt igen!

Äntligen en produktiv natt

Jag har nu bestämt mig för att vara produktiv under nätterna så att jag käner att jag faktiskt även under adoptionsfasen totalt sätt presterade mer än vanligt. Det lyckades jag väl med sedan förra powernapen. Jag satt och läste lite om html/css samt mysql server 2005. Presterade väl 8/10.

Nap 1: 02:30-02:55.

Jag vaknade förvirrad. Jag var helt övertygad om att jag hade vaknat på en annan signal än den första. Men en koll på klockan visade att det var första. Så antagligen har jag, precis som någon gång tidigare, drömt att klockan ringde och att jag gick upp strax innan just det hände.
Nu har det gått en halvtimme och jag känner att jag ligger på 6/10 och är tämligen trött. Jag planerar att börja med att städa lite, sen ska jag ev. försöka plugga lite mer, ev. läser jag bara någon lugnare facklitteratur istället.

18/07 Så här gick naparna under dagen gått.

Dagen har fungerat hur bra som helst med mycket energi och ork. Motivationsrundan motiverade mig inte bara gällande just sömnlösheten utan även övriga delar i mitt liv. Bör se till så att jag gör det lite oftare igen!
Vad som inte riktigt fungerat var mina naps på eftermiddagen där jag bara sov 10 minuter under den jag hade vid 16 tiden och ca 15 minuter under den jag hade vid 20 tiden. Det första berodde på att min dator började göra ifrån sig lite ljud som fick mig att vakna. Den andra att kroppen helt enkelt tyckte att jag sovit nog så jag följde dess invit och gick upp.

Senaste napen tog jag 23:30-23:55. Jag somnade inte in snabbt och jag sov inte så jättedjupt. Men vaknade istället upp snabbt och känner mig nu på en prestationsnivå av 8/10. Funderar på om man ska testa att ändra sovtiden från 25 till 20 minuter eller kanske till 30 minuter för att se vilka effekter det får, ska bli intressant att se hur jag känner mig efter nästa nap. Nu blir det i.a.f. till att jobba lite denna kväll så att jag verkligen känner att jag får någonting ut av även tiden på natten.

fredag 18 juli 2008

18/07 motivationsrundan

Jag satte på mig skorna, drog på mig mp3 spelaren och sprang lätt ner för trapporna och ut i fria luften.
Det regnade och molnen var mörka. Tänkte att det spelar ingen roll, jag har något viktigare för mig, något som är överordnat yttre omständigheter.
Sedan gick jag en promenad på ca 30 minuter där jag högt pratade med mig själv.
”När jag är sömnlös kan jag prestera på en högre nivå.”
”Detta experiment har varit lyckat för att jag har…”
”När jag är sömnlös kan jag nätverka mer.”
”När jag är sömnlös kan jag träna mer.”
”när jag är sömnlös innebär det att jag kommer att vara helt unik”

Jag insåg också att bristen på motivation till största grad berodde på att jag för tillfället definierade experimentet som överlag ett misslyckande. Men genom att gå igenom allting insåg jag att det inte alls var något misslyckande. Ta bara idag:
Under natten hann jag göra 3 timmar mer saker än vad jag annars gjort. Dessutom gick jag upp 07:00, annars hade det i snitt blivit varannan dag vid 7, men varannan dag vid 11 tiden. Dessutom så kommer jag prestera på en hög nivå resten av dagen. I mitt tidigare normalstillstånd presterade jag bra om jag lyckades gå upp vid 7, men om jag gick upp vid 11:00 så blev resten av dagen bara dålig.
För att förstärka känslan av att jag faktiskt presterar mer även nu under inledningsfasen till sömnlöshet har jag bestämt mig för att jag kommer att vara produktiv även under nätterna.

Så småningom tilltog regnet och det bara forsade ner. Men jag fortsatte min promenad, jag hade något viktigare för mig, något som är överordnat yttre omständigheter.

Under promenaden valde jag ut en låt som blir min motivationslåt. Jag satte upp en ny regel som sa att jag ska lyssna på denna låt direkt när jag vaknar alla gånger jag vaknar om detta är mellan 00:00 och 10:00.

När jag kom hem spelade jag upp denna låten flertalet gånger medan jag skrev ner 3 olika listor som gör mig mer motiverad att klara detta experiment:

Lista 1: Detta experiment har varit en framgång för att:

1: Jag har totalt sätt presterat mer än vad jag gjorde när jag sov på normalt sätt.
2: Jag har varit i bättre harmoni med kroppen och haft en bättre balans.
3: Jag har fått en mycket bättre kunskap och insikt i mig själv.
4: Jag har arbetat upp en högre disciplin
5: Jag har skapat en kul blogg.
6: Jag har fått mycket trevlig uppmärksamhet!

Lista 2: När jag är sömnlös…

1: Kan jag nätverka mer
2: Kan jag plugga mer
3: Kan jag jobba mer
4: Är jag en guru
5: Har jag högre livskvalité
6: Når jag ALLA mål lättare


Lista 3: Därför Sömnlöshet:


1: Ökad inkomst
2: Ökat välbefinnande
3: Ökad prestations- & koncentrationsförmåga
4: Ökade kunskaper
5: Är en guru
6: Ökad uppmärksamhet (av vänner och i media)

Efter detta inlägg kommer jag att sätta upp listorna på 3 olika ställen i min lägenhet.
Nu insåg jag att jag var dygnsur. Men det spelar ingen roll, jag har något viktigare för mig, något som är överordnat yttre omständigheter.
Nu körde jag på, mer motiverad än någonsin.

Jag längtar tills den kommande natten då jag kommer prestera mer än någonsin, då jag kommer att närma mig målet att bli sömnlös, då jag kommer närma mig målet att bli sömnlös!

Nap 2 – Brist på motivation ledde till misslyckande

Sedan förra sömnen har skallen varit på en nivå av kanske 5/10 och det hade därmed återigen varit svårt att göra något produktivt på natten. Men nu bestämde jag mig för att göra något iaf. Dom lättare uppgifterna gick hur lätt som helst (facebook event, blog, m.m.), men sen gick jag på den knappt 1000 sidor långa engelska boken om MYSQL 2005 och det var knappast min mest effektiva inlärningsperiod jag hade. Men jag kämpade på och fick in en del av informationen iaf.
Sen gick jag och la mig redan 03:15 då jag kände mig rätt så trött. Har hittat några nya larm jag ska testa så jag satte igång 2-3 stycken innan jag gick och la mig. När sen larmet ringde så pallade jag inte gå upp direkt. Jag utnyttjade hela situationen och sa att jag fick ligga kvar i sängen en liten sväng till nästa larm. Jag tänkte att det borde jag inte alls göra, men ändå tillät jag mig att ligga kvar, med motiveringen att:
1. Jag kanske klarar av att inte somna. (men redan då visste jag att jag skulle somna – det hade jag gjort alla andra gånger…)
2. Det kanske finns ett larm kvar som väcker mig om jag skulle somna. (probably not!)
Vad som har hänt är för mig helt uppenbart och handlar bara om en sak. Brist på motivation som leder till brist i disciplin. För jag hade en regel som sa att jag aldrig fick ta nya beslut liggandes i sängen – vilket var i princip vad jag ändå gjorde.
Jag hade gjort en viss notis på bristen av motivation, men inte insett hur alvarligt det var. Under kvällen hade jag nämligen sagt till en vän så skönt det hade varit att sova 8 timmar i sträck. Då kände jag verkligen efter och njöt av den tanken. Dessutom blev jag i natt lite sur på att jag även denna natt inte kunde göra något speciellt produktivt. Har aldrig känt mig pigg en hel natt igenom och det är klart att det sänker motivationen eftersom det är en förutsättning för att det överhuvudtaget ska vara intressant att vara ”sömnlös” på en permanent basis.
Lösning på problemet: 1. Jag lägger ner mina test med olika larm. Larmen är alla lite klena och jag behöver ställa extra larm för att vara säker. Det skapar problem med 1: ny situation. (Ja, när du är svintrött och mår sådär så kan du få det till att bli en helt ny situation bara för att du tar det ena larmet före det andra, testar med olika många minuter emellan, eller till och med placerar dem på olika ställen – uppfinnerikedomen som gör att du har chans att få sova vidare är enorm!)
2: Risken att jag säger att jag kan sova några minuter till innan nästa larm går iväg.
Dessutom definierar jag två nya regler.
1: När ett alarm ringer ska jag gå upp från sängen inom en minut.
2: När jag väl gått upp får jag inte lägga mig i sängen igen förrän minst 30 minuter har gått.

Något som tydligt visar i bristen på motivation är att jag tidigare längtar efter och väntat på att natten ska komma. Medan jag nu mest bara sätt natten som något jobbigt som måste passeras.
Jag tänker nu gå en sväng för att få fram en massa motivation och viljekraft igen. Dessutom så lägger jag till en ny regel som kräver att jag måste motivera upp mig om jag känt att jag inte längre har stenfokus på målet.
Frågorna jag då ställer är av typen. ”Varför gör du detta?” ”Vad kan den långsiktiga nyttan med detta?” ”Vad är det som gör att du vill lyckas med detta mer än någonting annat i världen?”.
Nu är det 8 dagar kvar till jag lyckas och förtjänsterna är så enorma så det borde inte finnas några tveksamheter överhuvudtaget. Oavsett hur hög smärtan är, är den värd att gå igenom för att nå målet!

18/07 nap 1.

Under denna cykeln fungerade jag hur bra som helst. Inga direkta spår av trötthet och jag kände en prestationsnivå av 10/10. Nästa powernapp blev dock inte förrän 00:20, alltså ca 6 timmar efter den förra och då kände man att det var hög tid.

Jag vaknade 00:45 och kände att jag hade sovit riktigt tung. Första ringsignalen väckte mig inte utan det blev en del av drömmarna, medan andra signalen fick upp mig.
Nu har det gått 30 minuter och jag känner att jag presterar på kanske 7/10. Det finns lite trötthet, men inget jobbigt att bemästra.

För att säkra mig mot att ställa klockan fel köpte jag en manuell kökstimer. Tyvärr tickar den förskräckligt medans den räknar ner så jag kommer inte använda den igen. Är det någon som har något annat förslag. (var finns digitala timers), eller någon som kanske har en timer som inte tickar och vill byta mot en snygg äggklocka i borstad aluminium?!

torsdag 17 juli 2008

Nap 5 - Mycket bra sömn

Sedan förra sömntillfället har jag hållit bra tempo och har fått gjort mycket. Så småningom kände jag att jag låg på 11/10 i prestation och allting flöt på bra och välengagerat.
ca 13:30 gick jag och la mig igen. Jag somnade bra och fick även ett bra uppvaknande. När jag piggnat till så låg jag återigen på 11/10 i prestation.
Jag försöker justera så att jag nu sover oftare om nätterna och mer sällan på dagen då det tycks vara vad kroppen önskar.
För att försöka undvika olyckor framöver med att ställa klockan fel så kommer jag istället för att sätta ett larm sätta en timer på 25 minuter.

nap 4 - skönt att få starta om

Starten efter föra napen var inte speciellt skön. Jag var tämligen trött och spenderade återigen tiden åt tidsfördröjande aktiviteter snarare än något produktivt. Min prestation låg på ca 5/10 större delen av tiden.

Nästa powernappen tog jag 09:17-09:42. Jag sov bra och vaknade upp något piggare än tidigare. Efter en promenad piggnade jag till ytterligare och sen hade 9/10 i prestation.

nap 3 - svårare för att somna

Under förra cyklen hade jag inte intresse av att göra något vettigt. Jag började med att försöka läsa lite på datorn, men noterade hur sömnen trängde sig på. Istället drog jag igång ett livligt flashspel som höll mig igång tills jag kände att jag fick lov att sova igen!

Klockan 06:00 hade jag min 3dje nap. Efter ca 10 minuter hade jag inte lyckats somna, men av någon anledningen skickade kroppen en pigghetsdos till mig, men jag ville sova vidare så jag vände mig på sidan och fortsatte försöka. När jag vaknade av larmet så hade jag iaf somnat, men jag kände mig inte speciellt utvilad. Jag kanske ligger på en 6/10 vad gäller prestation så här 15 mini efter uppvaknandet, men känner mig något piggare än vad jag gjorde efter förra napen.

nap 2 - sova är lockande

Jag tar en nap 03:15 till 03:40. Hade jag inte vetat bättre hade jag svurit på att det tog mig minst 30 min innan jag somnade och att jag sedan sov 2 timmar. Tämligen bra nap alltså. Men jag kände mig inte helt utvilad när jag vaknade. Det var således hög frestelse att bara ligga kvar. Men efter att skapat "rätt mindset" kom jag upp. Prestationen ligger på kanske 5/10 och det finns en stor trötthet.

17/01 nap 1 - Svårt att somna

Denna gång var det mycket svårare att somna. När jag väl hade gått upp kände jag mig på en nivå av 8/10. Där 10 är hur jag presterar under den bästa perioden en bra dag. (=tidig kväll för mig när jag tidigare sov på normalt sätt.

16/07

Imorse gick jag upp 09:15. Min målsättning är nu att jag för resten av året inte någon gång kommer att sova mer än 30 minuter i ett sträck.
Nap 1: 15:00-15:30
Powernapen var helt okej och det kändes som om jag faktiskt drömde.

Nap 2: 21:00
Återigen en bra nap där jag somnade in ganska så bra och fungerade bra när jag vaknade igen.

Förutsättningar/bakgrund

En av anledningarna till att jag överhuvudtaget övervägde att göra detta experiment var när jag under våren 08 var överbelastad med arbete. Under den perioden tog jag tupplurar 2-3 gånger om dagen och lyckades då sova 3-5 timmar per natt och ändå fungerade jag bra på dagarna. Detta gjorde jag under ca 1 månads tid och 1-2 gånger i veckan sov jag ut ca 8 timmar.
Sedan mitten av juni gjorde jag lite försök för att klara av att bli sömnlös (=sova 2h/natt), men jag lyckades inte mycket mer en än natt. Sedan läste jag på om ämnet, motiverade mig till att verkligen klara det hela. Gick igenom alla fördelarna och alla anledningar till varför jag ville lyckas. Sedan körde jag igång den 10 juni med att på allvar klara av att bli sömnlös.
Jag var sammanhängande uppe 132 timmar varvid jag anser att jag på ett bra sätt hade anpassat mig. Under dessa 132 timmar sov jag totalt knappt 20 timmar. Eller ca 3.5 timmar per dag. Anledningen till att det blev så mycket som 3.5 timmar beror på att jag misslyckades två gånger och sov då mellan 3 och 4 timmar. Dessutom misslyckades jag helt natten till den 16/07 varvid jag sov ca 7 timmar i sträck. Anledningen var att jag lyckats sätta klockan fel så att den inte ringde. Tidigare hade jag vaknat efter 3-4 timmar vid liknande tabbar, men nu tog det 7 timmar vilket jag tror beror på att jag under kvällen för första gången under experimentet druckit alkohol. Ca 3 cl whiskey och 1 glas öl. Ni kan läsa om det förra försöker på repsam.blogspot.com.

Så nu har jag ännu mer erfarenhet inför detta nya försök under vilket jag bl.a. satt upp följande regler.

*Ingen alkohol
*Beslut får ej tas sovandes.
*Är jag så pass trött att jag håller på att somna lite var som ska jag ut och gå/springa.
*Jag går alltid upp på första ringsignalen
*Jag får aldrig gå och lägga mig 30 minuter efter det att jag vaknade från förra cyklen. (=vilket innebär att hjärnan bör ha vaknat och jag bör kunna ta ett logiskt/rationellt beslut istället för känslomässigt.)

Nu kommer jag sova mindre än 3 timmar per dag.
Nu kommer jag att aldrig att sova mer än 30 minuter i sträck.
Nu kommer jag att bli sömnlös!


Inledning

Denna blogg handlar för nuvarande om Thomas Jönssons försök att sova 2 timmar om dygnet. Detta kommer han att utföra genom att ta 20 minuters powernaps var fjärde timme. Alltså totalt 6 powernaps utspridda under hela dygnet.

Så här ska du läsa bloggen
*Ibland skriver jag prestationsnivå 11/10. 10/10 korrelerar till hur jag fungerade under en bra period när jag sov på vanligt sätt. 11/10 innebär således att jag presterar bättre med Polyphascis sleep än vad jag normalt hade gjort någon gång under ett vanligt dygn med vanlig sömn.
*Nap 1 00:05: Detta är den första tuppluren jag tar för dagen med start från 00:05.
Tar jag en tupplur 23:55-00:20 hamnar den under dag 1. Hade jag istället tagit den 00:00-00:25 hade den hamnat under dag 2.

*Med förra period eller förra cykel syftar jag på tiden som jag upplevde att jag var vaken från den förra napen.
T.ex:
"Nap 1 00:00.
Jag sov skitbra!

Nap 2: 03:00
Sedan förra perioden har jag presterat supert och haft en prestationsförmåga på 11/10."
Då menar jag att jag presterat bra under tiden mellan 00:25 och 03:00

Information om Polyphasic sleep
lyckas du med Polyphasic sleep får du totalt ca 2 timmars REM-sömn då kroppen sover effektivare genom att direkt gå in i REM-sömnen. Vanligtvis är 25% av ens normala sömn REM-sömn, alltså ca 2 timmar och du får därmed lika mycket REM-sömn när använder dig av Polyphasic sleep.

Undersökningar har det gjorts få av, men däremot en del mänskliga försök.

Fördelarna som har hittats är bl.a. bättre koncentrationsförmåga, bättre prestationsförmåga, jämnare dygnsrytmer, lättare för att komma ihåg drömmar. Dessutom finns det indikationer på att man håller sig friskare vilket, något som också forskning tyder på som visar att de som tar en powernap om dagen blir mindre sjuka.

De stora nackdelarna är de annorlunda rutiner du får och att du inte längre bör vara vaken mycket mer än 5 timmar i sträck. De som testar berättar t.ex. om hur konstigt det är att gå och lägga sig mitt under en middag eller hur de behöver gå tillbaka till vanlig sömncykel då arbetet kräver närvaro under 8 timmar eller mer i sträck. Totala vakentiden ökar med ca 6 timmar, timmar som är osociala då alla andra sover. Samtidigt minskar den sociala tiden under dagen då du behöver ta några powernaps när andra är vakna. Detta gör att en del upplever att livet känns mindre socialt.

Utmaningen med att gå in i detta tillstånd är själva adoptionsveckan. När du väl klarat den är det nästan lika lätt att hålla rytmen som när du sover som vanligt, men du måste vara striktare med att gå och lägga dig i rätt tid.

Adoptionsveckan är den period då du går över från monophasic sleep(normalt) till polyphasic sleep. Detta kräver en enorm självmedvetenhet och disciplin och du bör ha väldigt starka motiv för att ta dig igenom processen. De största problemen tycks uppstå redan andra natten. ( D.v.s. ca 40 timmar efter det att du sist gick upp efter en normal natts sömn.) Du lyckas inte ta dig upp när klockan ringer och du sover för länge. Kroppen kommer då inte loss från de vanliga rutinerna och du får börja om från början igen.

Min egen motivation till projektet är att jag alltid är intresserad av utmaningar, personlig utveckling och har länge funderat om inte sömnbehovet går att minska. Dessutom har jag varit väldigt trött på min egen sömnrytm som många dagar har slutat med att jag sovit både 9, 10 och 11 timmar varvid resterande dag inte blivit någon höjdare, varken känslomässigt eller prestationsmässigt. Dessutom är jag en hårt satsande entreprenör och några extra timmar är varmt välkomna i mitt liv, frågan är om de också är varmt välkomna i ditt?