Repsam

torsdag 16 oktober 2008

16/10 Konsten att designa en butik

Nu är det drygt en månad kvar tills vi flyttar och det är stor brådis med att få fram en butiksdesign. Kan vi ha den klar innan taket är helt uppbyggt blir det billigare och smidigare att sätta upp vägarna.

I nya butiken ska vi ha plats för 650 produkter vilket blir 45 hyllmeter. Vi ska ha ett lyssningsrum och 2, helst 3, lyssningspositioner. Vi ska ha ett dedikerat utrymmer för ett koncept vi för tillfället kallar ”wall of sound” där ska vi ha några 100 produkter att välja bland och man kan köpa tre olika sorter av dem för ett fast pris. (antagligen 1 450kr.). Vi ska ett inflöde av produkter där det finns dedikerade hyllor för detta och hyllor för varor som är reparerade och väntar på uthämtning. Dessutom plats för tillbehör och vi ska ha en hörna med soffa och soffbord. Allt detta, inklusive resten av åtagandena inför flytten, ska dessutom göras inom en budget på 200 000kr ink moms.

Efter fyra år i branschen kan vi dock påstå att detta antagligen blir Europas största butik för begagnade HiFi produkter!
Eftersom det är en rätt så tung bit(=viktig) med designen så har jag än så länge tagit hjälp av många personer för att försöka få till en riktigt bra butik. Jag har varit med vid alla designer eftersom jag förstår vad som kan vara bra och dåligt samtidigt som jag försöker låta de som hjälper mig tänka på sitt sätt så att man får nya idéer.

Första skissen var den absolut viktigaste då det innebar att vi kom igång och man kunde förstå hur stor processen var. Framförallt insåg man vilken information man behövde ta reda på för att kunna göra en butik som uppfyller alla krav.
Sedan blev det en rejäl korrigering när denna information hade hämtats. Efter överläggningar med styrelsen kom så ytterligare ett förslag fram som gjorde ritningen ännu bättre.
Sen kom stöten när jag gick igenom det hela med min huvudsäljare där vi tillsammans kom på ytterligare bra lösningar.

Det är utan tvekan värt att lägga några timmar på butiksdesignen eftersom den kan göra stora skillnader i resultatet i slutändan. Under veckan hoppas jag få tid att gå igenom denna design med en logistiker för att optimera själva flödet. Sen ska jag förhoppningsvis träffa en byrå som specialiserat sig på att designa detaljhandelsföretag. Bara det att offerten antagligen kommer svida en hel del. Än så länge är den enda kostnaden arbetstid!


Skissen: Nere till vänster har ni wall of sound. Det som ser ut som TV apparater är ställen där vi har en stereo. Hyllorna som är bruna är ej för vanliga butiksvaror.
Ytan uppe till vänster är verkstaden.


En ruta är 0.2 m. Hela butiken är 21 m bred och 8 m djup.

onsdag 15 oktober 2008

15/10 – Sömnlös: Nytt hjälpmedel: Ljusterapilampa!

När jag från början läste på om denna metoden så förväntade jag mig att det skulle ta en vecka att komma in i den nya metoden och att det då skulle vara lika lätt att hålla sig vaken på natten som på dagen. Nu har jag hållit på i snart tre månader och fortfarande är nätterna en utmaning. Det beror på sömnhormonet melatonin som produceras när natten infaller sig som gör en trött. Eftersom jag inte lyckats vänja av kroppen vid detta behov och jag tolkar mörkret, eller brist på solljud, som den enskilt påverkande faktorn för denna rytm. (Om du åker till USA kommer du snart anpassa sömnen till det USA:s tider)
Med detta i åtanke har jag nu köpt en ljusterapilampa som jag kommer att använda under, framförallt, nätterna. Studier visar på att den motverkar höstdepression(vilket jag ibland lidit av) samtidigt som den gör en piggare och att man får mer energi. Framförallt så borde jag då kunna lura kroppen till att det är dag alla tider förutom de få då jag tar powernaps.

15/10 – Sömnlös permanent!

För varje dag som går tycker jag att det fungerar bättre och bättre. Nu har jag vid ett antal tillfällen testat på att inte riktigt äta korrekt och lärt mig den hårda vägen att det inte fungerar så nu kommer jag vara betydligt striktare med att följa min diet. Jag har också börjat lära mig att använda koffeintabletterna på ett bra sätt. Dessutom tycks jag de senaste dagarna ha lärt mig den ”hårda vägen” när jag inte får gå och lägga mig i sängen ”för att vila”, vilket är aldrig! Något vi alla ville, men det har varit väldigt svårt att följa detta i ett väldigt trött tillstånd när man bara har kunskapen i teorin. Nu när jag har den i praktiken så kan jag verkligen tänka tillbaka på vad som hänt tidigare varje gång jag ”bara vill gå och lägga mig för att vila en stund”.

Jag tycker också att jag får bättre och bättre rutiner kring vad som görs om nätterna och som jag tidigare skrivit så trivs jag riktigt bra då.
Jag fortsätter vara pigg om dagarna, den stora drawbacken numera är egentligen bara att jag fortsätter försova mig då och då. Denna risk infinner sig dock bara i princip de första 15 minuterna efter att jag har vaknat. Sen är det så klart att jag fortfarande inte kan vara vaken mycket mer än sex timmar i sträck och att jag då som fortsatt måste ta 5-7 powernaps om dagen!

Jag uppskattar så klart inte att jag ”tvingas” ta koffeintabletter om natten. Jag är dock inte rädd för hälsoaspekterna. Den dos jag tar motsvarar mindre än 6 kaffekoppar och det en dos motsvarande 75 för att riskera döden. Genomsnittssvensken får dessutom i sig 3 koppar om dagen och det finns miljontals människor som under 10 tals år fått i sig större doser koffein än jag som ändå fungerar bra.

Så jag tris så bra nu så att jag går över från att säga att jag undersöker, eller experimenterar med denna metoden till att säga att jag mer permanent följer den och det blir med ett undantag när jag inte följer den. Som t.ex. ska jag på skidresa under nyår och då kan det bli lite bökigt att sova mitt i backen. Framförallt kan man ju fundera vad som händer med mig om jag försover mig 6 timmar mitt i en kall backe… Det jag ser som det största hindret är dock mer av en ekonomisk art. Eftersom jag kommer bo med en annan person blir det inte så kul för denne om jag ska väcka honom 2-4 gånger under natten när jag själv ska vakna. Lösningen är ett eget rum men det kostar ju en ”onödig” slant. Helt ärligt ska det också bli rätt skönt att få känna på att bara sova långa sammanhängande stunder!

måndag 13 oktober 2008

13/10 - så här går sömnlös metoden

Den gågna veckan har inneburit att jag antagligen jobbat runt 100h med flytten av Repsam till ny butik. Det har varit många möten hit och dit vilket skapat oregelbunda naps. För mig är detta en stor investering med en kostnad på bortåt 200 000kr för flytt, inredning m.m. Sen kommer vi att på årsbasis öka kostnaderna med bortåt en halv miljon eftersom hyran ökar och vi ska ta in mer personal. Denna intensiva fas har så klart gjort att mitt humör varit mer oregelbundet än vanligt. Dettat har också visat sig på en avsevärd ökad mängd sömn på grund av ökat antal försovningar. Senaste veckan har jag snittat en bra bit över 5h/dygn.

Jag anser att jag vänjer mig mer och mer och tycker om de tider jag har på nätterna.
Framförallt nu när man oftast blir brutalt nerringd av leverantörer på dagarna, men på nätterna är det bara lugnt och skön. Det är bara jag och dator och butiken! Jag brukar få gjort en hel del då samtidigt som jag får lite tid med mig själv!

Den största missen jag gjorde i veckan var lördagen till söndagen där jag hade för låg volym på stereon och aldrig vaknade. Efter 6 timmar vaknade jag dock självmant, men då var jag helt besviken och på mig själv och ville bara glömma bort dagen så då sov jag ytterligare fyra timmar innan jag gick upp. Alltså mer eller mindre 10 sammahängande timmar.

Vad jag anser jag måste träna på under kommande veckan är.
1: Skapa en rutin innan jag går och lägger mig.
2: Se till så att jag har rätt inställning när jag går och lägger mig, vilket innebär en promenad med bra musik för motivation om jag skulle vara "felinställd"
3: Repetera för mig själv att det bästa och rätta jag kan göra om jag skulle försova mig är att hoppa upp så fort jag kan och bara köra vidare!



Ute på nattlig promenad för att få fram rätt inställning samt njuta av livet!