Repsam

lördag 23 augusti 2008

23/08 – 3 h miss trots 20min nap.

Natten var relativt tuff. Fram till ca 03:00 fungerade det sådär, låg väl på 8/10, men sen efter en 20 minuters nap som jag tog redan 03:00 blev det ännu jobbigare och jag låg på 6/10. 04:30 tog jag en ny 20 minuters nap och sen blev det ytterligare en vid 06:00 tiden, hela tiden hade jag låg prestationsförmåga. Vid napen 06.00 gjorde jag någonting fel och jag vaknade inte förrän 09:00 igen. Efter de 3 timmarna var jag dock rejält utvilad och fungerade på 10/10 igen.

Så denna natten verkar det iaf inte ha hjälpt att endast köra 20 minuters nap, men jag ska testa en-två nätter till så att jag kan utesluta tillfälligheter.
Fortfarande tycker jag det är intressant att jag alltid fungerar bra på dagarna, men har problem på nätterna. Skulle det vara så som att jag verkligen har sömnbrist så torde jag ju vara trött om dagarna också. Därför tror jag fortfarande att det handlar om någon slags omställningsprocess för kroppen.

Finns det någon som har något annat förslag?

fredag 22 augusti 2008

22/08: Dagen har fungerat super!

Det har varit en intressant dag på jobbet.
Det var full rulle och var länge 2-4 kunder jag behövde serva samtidigt och det var aldrig någon tid alls för undanröjning/städning. Men hjärnan var hela tiden i något "high" tillstånd och bara matade ut en massa svar och hjälp till mig. Jag kände också hur jag verkligen bara kunde be hjärnan om lite svårare hjälp så lyckades den ganska bra. Som t.ex. när jag skrev in ett namn som hamnade fel (datorn ville installera något tillägg just då) och kunden därefter sade sitt telefonnummer. Jag visste att jag inte behövde lyssna till numret utan kunde lugnt fokusera på att avbryta installationen flytta upp markören rätt, tänka tillbaka på för och efternamn och skriva i det. Sen efter det kunde jag spela upp kundens röst igen som sade telefonumret och det var bara att plita in det. Lite senare kom det en kund som handlade för ca 1 vecka sen. Direkt när jag såg henne så hivade skallen fram namnet på den huvudprodukt hon köpt och bilderna på alla delarna i anläggningen. Var rätt intressant då jag senast haft så många kunder att jag många gånger inte riktigt kommer ihåg vad en viss person önskar för hjälp om det gått 5 dagar eller mer. Så denna dagen har hjärnan fungerat på en nivå av 13/10.
Mot slutet av dagen var jag dock rätt dizzy (som brukligt), men jag hjälpte ändå kunden med att få precis de speciella delar han behövde för att få just sin anläggning att fungera bra och snappade upp precis alla fakta för att ge vägledning.

Så varför detta "high"? Möjliga förklaringar:
1: Jag sov som jag skulle i natt.
2: Min nap 13:00 blev bara 20 minuter
3: Jag har börjat vänja mig vid att äta mycket grönsaker.

20-22 / 08. 2/3 rutin?

Hej hej!

Fick det lite hett om öronen och hann därför inte riktigt med att uppdatera som jag skulle. den 20 och 21 misslyckades jag. Första dagen med 2h och den andra med 1.5h. Ena gången berodde det på för låg volym på stereon. Den andra, trots mina regler, på att jag gick och la mig igen och ställde aldrig larmet.
Intressant är också att jag under den 21 faktiskt också kände mig lite trött under dagen, har nästan inte hänt tidigare.

Idag den 22dre klarade jag hela natten. Blev naps 00:00, 04:00, 06:40, 08;00 och nu 13:10. En sak jag gjorde som underlättar är att gå och lägga mig med kläderna på. Då blir det inte lika naturligt att krypa ner under täcket igen utan mer naturligt att ta en uppiggande promenad. Dessutom så noterar jag hur jag fortfarande (trots lampor tända på natten och gardiner fördragna på dagen) sover mycket djupare om nätterna. Därför tänker jag framöver testa på att bara sova ca 20 minuter om nätterna istället. Kan vara som så att jag vaknar så trött då jag hinner komma in i för djupa sömnstadier. De forskare som rekommenderar metoden säger ju 6x20minuter om dagen och ingenting annat!

tisdag 19 augusti 2008

19/08 – Gammalt problem…

Attans, det blev bara en dag i sträck i alla fall. Denna gång var problemet att jag hade satt volymen på stereon för lågt. Återigen sov jag igenom både stereon, timern samt mobilen…
Jag som trodde att jag hade lyckats få bukt med det där nu, men det är bara att inse att jag måste dubbelkolla varje gång jag sätter larmen. Det var 00:00 jag gick och la mig och 04:30 vaknade jag igen, så denna gången försov jag mig med 4.5 timmar.

Resten av morgonen har fungerat bra. Jag valde att ta en ny powernap vid 06:30 och intressant nog kände jag mig tröttare efter den än vad jag gjorde före… Den blev kanske inte helt bra i och med att jag faktiskt sovit en del under natten.

Ni ville ha lite uppdatering kring maten så här kommer den:
Igår åt jag Chilliconcarne vid 13:00, vid 18:30 åt jag yoghurt och en macka. Vid 22:30 ungefär åt jag 2 rostemackor. Sen åt jag mat först vid ca 05:30 igen och då åt jag en korv samt sallad. Jag försöker äta lite bättre nu vilket för mig innebär att jag ska försöka äta mycket mat med mycket vatteninnehåll, främst grönsaker och sallad då alltså eller om man så vill mer vegetariskt. Anledningen är ju att det finns studier som visar på att man fungerar bättre som vegetarian och framförallt så finns det mycket forskning som visar på att vegetarianer behöver mindre sömn än allätare vilket ju passar bra för mig!

måndag 18 augusti 2008

18/08 – Har jag löst problemet?

Verkar hela tiden som om jag tar ett steg framåt, stöter på ett nytt problem, kämpar med det i 4-7 dagar och sen kan jag ta ytterligare ett steg framåt igen. Inatt försov jag mig inte och hade en hög disciplin. Framförallt beror det på att jag rannsakade mig själv och insåg att i princip alla försök till att bara ”vila lite” i sängen resulterat i att jag försovit mig. Efter lite peppning med mig själv och snack så har jag nu även känslomässigt(inte bara logiskt) accepterat att jag inte får gå och lägga mig för att bara vila. Jag har även försökt skapa en inställning av att längta efter nätterna och se dem som en spännande utmaning igen.

Detta uppnådde jag delvis genom att prata om hur gärna jag vill nå de egenskaper som man sägs få som Polyphasic sleeper, men också genom att försöka hitta tillbaka till det stadium jag var i när jag började med experimentet. Detta gjorde jag genom att gå samma motivationsrunder (alltså samma sträckor) som jag gjorde när jag började och lyssna på samma musik som jag gjorde då.

Jag gick jag igenom hur mina vänner gav mig stöd och pratade positivt med mig och metoden och jag försökte föreställa hur de, två TV-rapportrar och min påhittade ”gud”, Derek, var med mig hela tiden och såg vad jag gjorde. (Jag vill alltid visa upp mig inför andra och klarar då utmaningar bättre. Effekten är densamma som att tänka dig att du har en skällandes schäfer efter dig när du löper.)

Natten var tuffare än vanligt vilket antagligen beror på att jag inte tog mina naps vid de tidpunkter som jag brukade. Jag hade chansen att sova efter malmöfestivalen först 00:30. Förra napen var 18:00 så då hade det gått mer än 6 timmar och jag var fruktansvärt trött när jag väl gick och la mig.

Kommer framförallt ihåg när tåget stannade i Lund c och gick av för att fråga en konduktör om tåget gick vidare till Gunnesbo där jag hoppar av. Då lyckades jag inte få ögonen att skapa något fokus på längre avstånd utan jag såg bara några få meter framför mig och jag fick chansa åt vilket håll jag skulle gå för att hitta konduktören. När jag kom till tågets ena sida såg jag att sidodörren var öppen och det stod en person utanför. Jag kämpade med att få blicken att läsa av huruvida det var tågpersonal eller inte, men det var bara knappt att jag skymtade något rödaktigt (skånetrafikens logotyp är röd). Jag drog slutsatsen att chansen var hög det var chauffören då ingen resenär borde stå och vänta så där och att han hade ngt rött på sig - lyckligtvis hade jag rätt. (Blev taxi hem för tåget skulle vidare till Höör så det var ju tur jag fick tag på föraren.)

Trots att kroppen bara skrek efter att sova och jag hade svårt att se saker och ting kände jag ändå att skallen fungerade tämligen bra. Detta är nog också anledningen till att jag inte alls blir rädd för situationen. Men helt bra fungerade hjärnan knappast utan jag skulle vilja lika tillståndet ungefär som efter en större krogrunda.

(När Taxin var framme fick han kontanter av mig, men jag fick inget kvitto vilket jag fattade först efter att jag gått 10 meter. Gick tillbaka och bad om kvitto, (För min del i syfte att kräva tillbaka pengar från Skånetrafiken som hade haft tågproblem vilket var orsaken till hela förvirrningen) och han frågade om jag kunde ta ett annat kvitto och jag godtog det efter att jag frågade om det var från samma dag. Här blev det två fel. 1: Jag fick inget kvitto som styrkte att jag åkt vid tiden som passade just för det felande tåget. 2: Detta innebar ju att chauffören fick svart betalning och det är jag helt emot.)

Sedan blev det naps 02:30, 04:30 och 06:30. Hela vägen 02:30 till 06:30 låg jag på 6/10 i prestationsförmåga. Jag gjorde mest lätta saker eller tittade på någon serie på datorn. När jag vaknade vid 07:00 var jag trött på att den låga effektiviteten så jag tvingade mig till butiken och efter bara 5-10 minuter hamnade jag på 8/10 i prestationsförmåga och hade inga problem att göra vad jag skulle.
Ser fram emot morgondagen för då kommer en rapporter från SVT 1 som ska följa mig från 04:30 vilket borde göra det lätt att stanna uppe och hålla en hög prestationsförmåga!

söndag 17 augusti 2008

17/08. Jag måste börja längta igen!

Den sista powernapen den 16de togs 21:30 hos några vänner. Som vanligt brukar de bli lite sämre så jag somnade aldrig riktigt, men kände mig ändå mer utvilad efter napen än innan. Jag räknade med att kunna vara uppe till ca 03:30 sen. Men 01:00 när jag satt på tåget från Malmö på väg hem till Lund igen var jag tämligen trött och nära att somna på tåget. Väl hemma däckade jag ganska snabbt, vaknade och ville bara dra mig lite… Sen försov jag mig med 5 timmar. När jag vaknade, helt utvilad, så ville ”jag” dra mig i sängen men efter ca 15 minuter lyckades jag dra upp mig. Så numera tycks 100% av mina misslyckanden handla om en aktiv handling från min sida – en handling som får mig i sängen. Jag måste motivera mig mer, jag måste hitta större styrka och jag måste börja längta igen. Längta efter utmaningen med att hålla tiderna på natten så som jag längtade när jag började med experimentet. Då var höjdpunkten om dagarna natten för att se om jag klarade ytterligare en – jag vill ha den längtan igen!