Repsam

torsdag 9 oktober 2008

09/10. Konsten att styra verksamheten

En viktig punk som skiljer de framgångsrika entreprenörerna från de icke framgångsrika är förmågan att ha koll och veta lägga in rätt insatser där de behövs. I Repsam är vi förutom mig själv, en revisor och fem anställda. Jag försöker ständigt optimera processerna ifrån allt till att gångvägarna blir så små som möjligt till att man har buffertsystem som gör att det alltid finns jobb. Dessutom måste man ha buffertsystem som klarar av pikar, som den vi har nu.

Vad jag har gjort är:

*Strypt alla marknadsföring, eftersom vi endast har 100% styrbar marknadsföring kan jag styra den direkt på timmen.
*Jag har tagit en extra anställd som i bästa förmåga hjälper oss med försäljning i upp mot 60 timmar i månaden.
*Jag har låtit en tidigare praoanställd med så mycket tid som han kan hjälpa oss med paketering, städning, fotografering och andra uppgifter han kan klara av strålande.
*Jag har minskat på inflödet av produkter genom att skapa köer och genom att minska inköpspriserna på de varor som vi redan har för många av.
*Det automatiska buffert systemet som för oss består av att lägga ut produkter när det finns tid för det har haft sin verkan. Eftersom vi haft väldigt lite tid för det har antalet utlägg av nya produkter minskat vilket lätt till att vi lyckats minska säljtrycket något.

Nu ska vi snart flytta vilket så klart ställer helt andra krav på styrningen:

*Inflödet av produkter stryps ännu mer genom att i ännu högre grad minska på intagandet av de produkter vi redan har ett näst intill oändligt sortiment av. (En inventering igår visade att vi har över 200 stycken försteg, slutsteg, receivers och förstärkare!)
*Jag själv kickar in för att lägga ut alla de där produkterna för att minska lagrena inför flytten.
*Priserna på produkterna sänks så att vi säljer ännu fler.
*Marknadsföring fortsätter vi att undvika eftersom det i rådande lågkonjunktur ökar inköpsförfrågningarna ännu mer än försäljningarna.

09/10 Affärsmänniskor: Ta jobb som säljare

Jag har jobbat med försäljning ganska länge i mitt liv. Som liten sålde jag hemmavikta stjärnor, som större bingolottor och som stor stereoprodukter. Min affär med störst marginal var när jag köpte en plånbok med tillhörande väska för 2:50 på en auktion och sålde väska för 32:5 till min farmor, men behåll plånboken!
Jag tycker att alla som jobba med business borde ha sålt, och helst också köpt in, produkter till privatperson under ett års tid. Jag inser själv hur mycket det har gett mig.
Jag har numera en väldigt väl utvecklad instinkt på vad människor faktiskt tycker och känner och har fått en bra träning i hur man ska lägga argument för att de ska tränga in hos kunderna. I samband med flytten har jag på så sätt kunnat läsa vad olika leverantörer och människor har sagt mellan raderna och kunnat få till bättre villkor och bättre priser. Jag har också idag mycket lätt att läsa och förstå mina anställda. Den absolut viktigaste egenskapen jag har är att jag har en sensor som ofta går igång och känner av omgivningen så att jag kan anpassa mig. Bara idag fick jag tack vare det igenom affärer som sparade mig 10-15 000kr. Dessutom gör det att min sociala kompetens ökar då jag snabbare och lättare vet hur de omkring mig mår och kan anpassa mig utifrån det.
För er som vill träna mer på detta.
Notera den nästan 100% klockrena sucken. Suckar någon så vet ni att personen inte trivs eller må bra. Se till så att ni gör något åt det. Antingen att du föreslår att ni gör något annat, engagerar personen om han är oengagerad eller t.ex. lär dig ställa de frågor som triggar den personen. T.ex. är jag själv väldigt lätt att få glad igen. Ställ några frågor om hur mitt företag går eller om mitt sömnprojekt och snart har jag full energi igen!
Läs kroppsspråket, tonläget och tolka säkerheten i rösten. Jag får då och då folk som försöker pruta i min butik, men ganska snart läser jag av om det är ett riktigt prut eller inte och kan förhålla mig utifrån det. Här handlar det till 80% om hur det sägs och kroppsspråket och inte VAD som sägs.

Min kunskap sträcker sig även till att jag börjar bli ganska medveten om mina egna kroppsråk och kan därmed också få till bra effekter genom hur jag själv uttrycker mig.
Allt handlar om att bli medveten om andra och sitt eget kroppsspråk. Sätt igång de där sensorerna och börja träna och vill du bli riktigt bra så testa att stå som säljare i ett år!

onsdag 8 oktober 2008

07/10 Hitta din energi/kreativitet!

Den 7de oktober började sådär och jag hade ingen större energi eller hastighet på vad jag gjorde. Ett problem var att jag inte tyckte att jag hade så mycket att göra. Ett annat problem får jag se till att jag generellt hade lite energi. Så fortgick det fram till 16:00 då jag stack och tränade. Efter det hade jag full energi och hade dessutom ett möte i nya butiken 19:00. Full rulle med förberedelserna och det skulle så klart bli kul att komma dit och känna på butiken igen. Mötet gick an bra och gav en massa ny inspiration och mer energi. Hemma igen tog jag snart en powernap och sen gick jag en runda på 10-15 minuter. Under dessa minuter släpptes min kreativitet loss och jag kom på en massa bra saker att göra och en massa energi inför att göra de ”gamla”. Helt plötsligt fanns det oändligt mycket som jag ville göra och jag ville göra det NU! Detta gav bl.a. energi till att skriva denna blogg som jag tidigare under dagen mest såg som rätt krävande. Nu flyter det bara på.
Så sammanfattar man den 7de gjordes 10% av resultaten 00-18:00. 60% av resultaten mellan 18 och 23:00 och 30% av resultaten mellan 23 och 24:00. Intressant.
Så vad kan du själv göra när du har lite energi? Vad kan du själv göra för att hitta tillbaka? Vad kan du själv göra för att få känslan att dina mål/visioner är nära och uppnåeliga!

tisdag 7 oktober 2008

06/10. Hela natten var ett kämpande.

Hela natten fortsatte dåligt och jag fick inte gjort någonting trots att jag var vaken. Prestationsnivån låg på 3/10. Jag tog powernaps frekvent men de hjälpte inte och så småningom försov jag mig med 1.5 timme. Vid 07:00 åt jag nyttig havregrynsgröt med linfrön. Snart kom energin och medvetandet tillbaka och en timme senare var jag mer eller mindre igång som vanligt igen! Totalt fungerade jag mycket dåligt under ungefär 18 timmar och det hela började när jag inte följde min diet och det slutade när jag återupptog den igen. Utan tvekan har min sömn en stor inverkan också, men det här visar ändå för mig hur viktigt det är med vad man äter. Således instämmer jag med Anna Skippers devis:
”Du blir vad du äter”

05/10 – Halva dagen var ett kämpande

Denna dagen fungerade bra fram till lunchtid. Sedan åt jag en stor brunch. Jag åt både protein och kolhydrater*, jag drack vid måltiden* och jag åt alldeles för mycket. Sedan fungerade väl eftermiddagen så där men fram mot 17-18 tiden började det bli sämre och ungefär då åt jag igen. Jag upprepades precis alla tre ”felen” som vid brunchen och blev därefter ännu tröttare och fick ännu svårare att fokusera. Under den ca 45 minuter långa hemfärden från Helsingborg till Lund från vid 22:30 tiden så var det mest ett kämpande för att hålla mig vaken. Under eftermiddagen tog jag fler powernaps än vanligt i hopp om att komma i form men det gav ingen större effekt. Inte heller powernappen på kvällen vid 23:30 gav någon större effekt.
*Innebär att jag bröt mot min diet. Jag får t.ex. inte äta protein och kolhydrater samtidigt och jag ska inte dricka när jag äter.

söndag 5 oktober 2008

05/10 Lär er skaffa rätt attityd!

Jag har sagt det tidigare men säger det igen. Det är attityden som kommer göra att du når framgång. Fråga de mest framgångsrika och vad de brukar de säga:
Jag hade en vilja att lyckas… Jag var tvingad att lyckas… Jag hade en dröm… Jag hade en drivkraft... De har alla en attityd mot att nå sina mål! Så sätt upp de där målen och repetera dem så in i bomben för att nå dem. Jag själv lär mig fruktansvärt mycket genom att jag får direkt feedback när jag har för dålig attityd för då försover jag mig. Nedan försöker jag förklara vad jag gör när jag lyckas respektive misslyckas. Försök applicera det till ditt liv och därmed förbättra det!

Dessa gånger lyckas jag

1: När jag under flera tillfällen under dagen visualiserat och gått igenom vad jag ska göra när jag vaknar. (Visualisera vad du gör när du når dina mål)
2: När jag verkligen känner ett driv för att nå de mål jag har och inser vad det skulle betyda om jag går upp när jag ska.
3: När jag tittar mig i spegeln och tänker att jag fan inte är någon misslyckad person, jag ska fanemej fixa det här, kan andra göra det så kan jag!
4: När jag på allvar tänker att jag ska vakna pigg och rask efter de där 25 minuterna!

Vid dessa tillfällen lyckas jag inte:
1: När jag går och lägger mig trött och inte pallar bry mig.
2: När jag har haft en dålig dag och har lite energi.
3: När allting gått som räls några dagar och jag tror det ska fortsätta så.



I färd med att dricka min vitamindrink efter att vaknat - precis så som jag visualiserat att jag ska göra!